Kvalitetsjeans

Hur ska man egentligen kunna veta om jeansen är av bra kvalitet? Är det bara priset som avgör? Vi här på Fashion by NOiR ska göra det bästa för att lära dig!

Tyget

Jeans tillverkas av bomullskvaliteten denim. De bättre jeansexemplaren är vävda med en teknik som kallas selvage, eller stadkant som det heter på svenska. Det är en pålitlig vävteknik för att fästa trådändarna i varandra. Selvagen hittar du på insidan av byxbenet, och är enligt traditionen vit och röd. Nytänkande märken använder sig dock lika gärna av andra färger, exempelvis orange.

Handsytt vs. maskinsytt
Skilj på handsytt, sytt med maskin för hand och maskinsytt. Efterfrågar du kvalitet bör hällorna, knapparna, knapphålen och etiketterna vara handsydda. Fickorna och fickpåstyget är exempel på två detaljer som brukar vara sydda med maskin för hand.

Sömmar
Tråden bör vara av samma kvalitet som jeanstyget. På de mest utsatta områdena ska sömmarna vara trippla, exempelvis längs sidan av benet och i grenen.

Färgning
Jeans färgas enligt traditionen med hjälp av indigofärgen, som kan utvinnas ur flera sorters växter. Gemensamt för dessa är dock att den riktiga indigofärgen genomgår en lång behandlingsprocess, som bland annat innefattar fermentering i jorden. Osäker på om jeansen är färgade syntetiskt eller med riktig indigo? Prislappen talar i många fall om vilket!

Tvättning
Oftast tvättas jeansen efter färgningen, antingen för att de inte ska färga av sig eller för att åstadkomma en viss look. Om färgningen har gått rätt till, det vill säga med riktig indigofärg, så sitter färgen kvar ordentligt när du köper byxan. Samt, givetvis, håller för många tvättar på hemmaplan. Återigen är det prislappen som indikerar kvaliteten.

Knappar
Kopparknappar knyter an till arbetarbakgrunden och är standard på bra jeans.

image72
Ett jeansmärke som har hållt bra sedan starten är Levi's, vars 501-modell har hållt i sig i närmare 60 år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0